BIlduppdatering

Vi har jobbat på lite mer och mer eller mindre förberett ett av rummen för tapetsering. Taket är målat, delar av väggarna är målade. Det som saknas är lite fog runt fönster samt måla kopparrören till radiatorerna. Badrumet är i princip klart, det som saknas är så kalrt bastun, men även lite reklamationsärenden gällande badrumsmöbler samt våtrumsmattan som är i bastun.

Jag kan verkligen inte rekommendera JK Golv i Västerås, det jag sett hitills är ett dåligt utfört arbete samt att de inte svarar på telefon/mail när man ringer. Jag köpte jobbet med golvvärme/flytspackling/matta/kakel från KAKEL i Västerås. De anlitade i sin tur en underentreprenör, JK GOLV för att lägga mattan och göra underarbetet för golvet.

När jag kom hem efter att bolaget lagt våtrumsmattan såg jag direkt att det var ett hål i våtrumsmattan i bastun. Detta påpekade jag direkt till mattläggaren, som menade på att det inte var något hål.  Var tvungen att skicka en bild till honom där det tydligt framgår att det är ett hål, då först, erkände dom det. Jag meddelande att jag ville ha mattan utbytt, dock ville han göra ett försök med att laga den och det fick han göra. Jag skulle då kontrollera resultatet och vi skulle talas vid igen.

Resultatet på  lagningen blev inte så snyggt, men det kanske blev tätt. Jag är inte nöjd med resultatet och jag vill ha en hel matta när jag betalar så mycket pengar för det. Jag hittar sen fler fel, bland annat att svetsen i dörrkarmen mellan bastu och badrummet inte sitter fast alls och att mattkanten syns (Detta är mitt i golvet i dörrkarmen). Sen ser jag även att svetsningen kring dörrkarmen i hörnen är slarvigt utförda, väldigt "kladdiga". Det hade inte heller limmat mattan mot badrumströskeln.

Jag konfronterade JK Golv med detta och de höll med om att svetsningen i dörrkarmen, mitt i golvet, var dåligt. För där hade de svårt att förneka att den inte satt fast. Däremot när jag påpekade att mattan inte är limmad mot badrumströskeln så får man ganska snabbt ett otrevligt bemötande där de påstår att jag inte satt dit badrumströskeln innan de lade dit mattan. Detta är en ren lögn och jag påpekade två gånger till honom att den,med 200% säkerhet, var monterad innan mattläggningen. Han förnekade det och påstod frtfarande att den inte satt där. När vi sedan tittade närmare såg vi att den var limmad 1/4 av tröskeln. Så de hade glömt att limma resten, nu, hade de svårt att förneka även detta. De gick och hämtade en tub ur bilen och sprutade in något mellan tröskeln och under mattan. Efter 24 timmar granskar jag limningen och det visar sig att de inte tryckt in radien mot hörnet tröskel/golv, så det har blivit en "kulle" på golvet framför tröskeln med luft under...

Jag kontaktar KAKEL (DEplatt) på Bäckby och meddelar att jag inte alls är nöjd med varken jobb eller bemötande från JK Golv. Han försöker efter vårt samtal att flera gånger kontakta JK Golv, men utan resultat. De har alltså slutat svara i telefon/mail till entreprenören som jag beställde jobbet av. Idag ska vi gå igenom mattan tillsammans med DEPlatt för att sedan ta in en annan Entreprenör för att åtgärda problemen med våtrumsmattan.

Badrum

Arbetet med badrummet går framåt. Till en början hade vi tänkt ha klinker på golvet. Men efter att 4 badrumsfirmor i Västerås mer eller mindre ratat den golvbrunn som Älvsbyhus sätter in, så var vi tvugna att välja plastmatta. Golvbrunnen är inte monterad för att sätta klinker. Ingen ville ta på sig ansvaret när brunnen var monterat på det viset. Alternativet var att vi sågade upp hela golvet, satt i extra reglar samt någom form av plast ram så flytspacklet skulle kunna formas kring brunnen. Det var inget jag ville ge mig på, så vi valde plastmatta istället.

Jag kontaktade Älvsbyhus som fullkomligt nekade att någon annan hade klagat på deras golvbrunn. Detta låter helt otroligt då alla jag var i kontakt med sade att golvbrunnen var "skit". Fick även kommentarer som "Förstår inte hur det ens är godkänt".

Kontrollerar man Viesers instruktioner står det klart och tydligt förljande:
"Montering av Vieser One golvbrunn för trägolvskonstruktion börs göras med Vieser One monteringsplatta."
Se länk: https://www.vieser.fi/wp-content/uploads/2016/11/17717_03_17_Vieser-One_lattiakaivojarjestelma_SE.pdf

Skickade detta till Älvsbyhus med frågan om varför dom inte gör som man borde göra. Svaret jag fick var förväntat, är det inget krav så gör dom det inte. De struntar fullständigt i tillverkarens egna rekommendationer, detta för att spara ca 200 kr på monteringsplattan? Obegripligt för en annan.

Flytspacklet byggde rätt mycket, detta för att täcka värmeslingan. Detta gjorde att dörrkarmen precis fick plats i hålet. Det som var lite tråkigt var att 118 mm breda baadrumströsklar inte verkar vara standard, detta är beställningsvara tydligen. Leveranstiden för oss var ca 3 veckor, och jag behövde den dagen efter. Som tur var hade vi en gammal ekstav över, och vi sågade av den och limmande samt skruvade fast den på tröskeln som kommer med i paketet för karmen. Den blev då 16mm hög, men vi missade den "läpp" som ska täcka mattkantens uppvik mot listen. En liten skönhetsmiss.. Men vi löste problemet med badrumströskeln iallafall på ett snabbt och smidigt sätt.

Under de kommande dagarna kommer dom och börjar kakla, ska bli spänande att se resultatet!

Snickrad fönstersmyg

Nu har vi fått ihop fönstersmygen till 4 st fönster. Den är gjord av 16mm mdf som vi fasat kanterna mot fönstret. Varje fönstersmyg är unik och är kapad efter varje fönsterkarms egen vinkel (Ingen var vidare rak...). I och med att väggarna blev så tjocka så fanns det ingen färdig fönstermsyg som var så bred. Så vi var tvugna att göra egna.

Vi kapade upp brädorna och provade att skruva fast dom, sedan placerade dem i fönstrena för att se hurvida dom passade eller inte. Passade det inte fick man ta isär dom och anpassa måtten. Fasningen fick vi anpassa några gånger, men det var bättre att ta lite för mycket, så passade det bättre.

Dom är grundmålade och fått tre lager med täckfärg. Färgen vi använde var Alcro Servalac Grund (vit) och Alcro Servalac Halvblank Tonad Vit. Väldigt lik fönstret och fönsterkarmen.

Uppdatering under sommaruppehåll

Under sommaren har vi lite paus i byggandet, men kommer köra igång igen så fort vädret börjar bli sämre. Under hösten planerar vi att dra färdigt VVS samt färdigställa badrum.

Det vi har gjort sen sist är att satt upp några fler osb-skivor samt våtrumsskivor. Även takplattorna i badrummet har kommit på plats.

Rör, Våtrum, El

Det var ett tag sen jag uppdaterade, men nu är elen i princip klar. Elektrikern ska komma tillbaka sen och koppla uttagen och knappar samt spottar när vi kommit lite längre.

Vi lyckades även med att dra Rör-i-rör från badrumet på nedreplan till övervåningen. Vi tog ut hyllplanen och borrade hål i den bakre skivan, samt gjorde hål i golvet på övervåningen. Via hålet på övervåningen kunde man kika ner i skåpet då det fanns en springa mellan brädorna som rören kunde leta sig igenom. Vi hade fått igenom rören på mindre än en timme. Själv trodde jag det skulle vara betydligt bökigare.

Första våtrumsskivan är också på plats, för funderade jag på om vi skulle ta cirkelsågen, men köpte en lite bättre kniv och det gick smidigt att skära även i våtrumsskivan. Rekommenderar någon form skydd för mun/näsa. Satte även dit en vinkelprofil i hörnet under gipsen för att minimera risken för sprickor. (https://www.byggmax.se/virke/st%C3%A5lreglar/vinkelprofil-l50-p20871)

Planen är aäven att sätta små spottar i fönstersmygen, en liten mini-spot från HideALite, 1,2W. Varje fönster på övervåningen kommer få en sådan spot. Tror det kan bli riktigt bra.