Om Projektet

Eftersom man i grund och botten är väldigt teknikintresserad lämpar det sig naturligt att även inkludera lite teknik i det nya huset. Tanken är att testa lite "Hemautomation" och försöka implementera det i huset till en rimlig nivå. Första steget är att hantera lampor/sensorer med don av typen "Z-wave" i ett centralt system där hjärtat är en liten dator som delar ut detta till telefoner/ipad/hemsida. Jag kommer även ge mig på att att skapa regelverk för automatisering av dessa, tex att vi ett visst klockslag släcka lampor, eller att tända lampor när man kommer hem.

Det finns många olika system att välja mellan och jag har valt att satsa på "Z-wave" som har tvåvägskommunikation till skillnad från tex "Nexan" vars enheter endast kan ta emot signaler. Med "Z-wave"-enheterna kan jag skicka signalen "Tänd Lampa", och enheten skickar tillbaka "Jag har tänt". Detta är inte möjligt med "Nexan" då vi endast kan skicka signalen "Tänd Lampa", men vi har ingen aning om den faktiskt har tänt.

Mjukvaran som ska hantera alla regler och kopplingar är gratis, jag kommer att testa något som kallas "OpenHab". Jag kommer att installera allting på en lite minidator som kallas "Raspberry PI B+" med operativsystemet "Rasbian". För att datorn ska kunna prata med alla mina "Z-wave"-enheter måste datorn kompletteras med ett transreciver kort för att kuna ta emot/skicka signaler. 

Idag har jag ett fungerade system som läser av en "Multisensor" för fuktighet/temperatur/ljusstyrka/rörselse och jag kan tända/släcka fyra stycken lampor samt publicera informationen på webben och i alla våra telefoner/surfplattor. Jag kommer gå in lite mer i detalj på hur allt hänger ihop lite senare, dvs när jag har tid att skriva.

Skärmdump på min nuvarande uppsättning i OpenHab:

 

 

Hårdvara: